Finančna uvertura v indijske volitve

Aktualno-politična novica
modi
19. 2. 2024 - 17.00
 / OFFsajd

Indijsko vrhovno sodišče je minuli teden razveljavilo financiranje političnih strank z volilnimi obveznicami. Te so od leta 2018 anonimnim posameznikom in podjetjem omogočale neomejeno financiranje političnih strank. Večino vsega denarja, ki so ga stranke zbrale z obveznicami, je pobrala vladajoča hindujskonacionalistična stranka Bharatiya Janata, znana tudi kot BJP. Vlada Narendre Modija je sistem obveznic tudi sama uvedla s spremembo zvezne proračunske zakonodaje. Na volitvah leta 2019 si je BJP nato v spodnjem domu zveznega parlamenta zagotovila absolutno večino, kar ji je olajšalo vladanje in izvrševanje nacionalističnih politik. Njena parlamentarna večina bo na preizkušnji prihajajočo pomlad, ko so na sporedu naslednje splošne volitve

Proizraelski astroturfing v Indiji in njegova funkcija za hindujski nacionalizem
 / 18. 11. 2023

Sistem volilnih obveznic so v ustavno presojo vložile opozicijske stranke in več skupin civilne družbe, kot je Nacionalna kampanja za pravico ljudi do informacij. Po njihovem mnenju so volilne obveznice kratile pravico državljanov do seznanitve s financiranjem političnih strank, poleg tega pa opozicija trdi, da gre pri obveznicah za pranje denarja

Glavni opozicijski stranki Indijski nacionalni kongres, ki je vladala večino obdobja samostojne Indije, dokler ji ni oblasti leta 2014 vzela prav BJP, je vladni urad za davek na dohodek takoj po odločitvi vrhovnega sodišča zamrznil štiri strankarske račune. Odločitev urada, ki sodi pod zvezno finančno ministrstvo v rokah BJP, sicer formalno ni povezana s prepovedjo obveznic, saj se nanaša na stare dolgove stranke. 

Indijski parlament podprl zakon, ki rezervira tretjino poslanskih sedežev za ženske
 / 25. 9. 2023

O financiranju političnih strank in obetih pred volitvami smo govorili s Seemo Chishti, urednico neodvisnega indijskega spletnega medija The Wire. Najprej Chisti pojasni, kako je prišlo do odločitve o prepovedi volilnih obveznic in kaj so razlogi za prepoved. Predstavi tudi prejšnje poskuse prepovedi obveznic.

Izjava

Sodišče je indijsko centralno banko, ki izdaja volilne obveznice, pozvalo, naj volilni komisiji do šestega marca zagotovi podrobnosti o političnih strankah, ki so preko obveznic prejele donacije. Poleg tega je sodišče volilni organ pozvalo, da do 13. marca na svoji spletni strani objavi listo donatorjev. Indijski volilni organ pa je že objavil zneske, ki so jih z obveznicami prejele stranke.

Iz objavljenih podatkov izhaja, da je bilo 53 odstotkov vseh izdanih volilnih obveznic namenjenih vladajoči stranki BJP. Poleg BJP je po informacijah volilnega organa donacije preko obveznic prejelo tudi šest drugih nacionalnih in 24 regionalnih strank, ki pa so skupaj prejele manj kot polovico vseh obvezniških donacij. Samo v finančnem letu 2022/2023 je BJP prek obveznic zbrala več kot 145 milijonov evrov. To je sedemkrat več, kot je v istem obdobju zbrala druga največja stranka Indijski nacionalni kongres. Sogovornica pojasni, kako je zdaj prepovedani sistem financiranja strank z obveznicami deloval. 

Izjava

Kampanja za volitve leta 2019 je tako bila najdražja v zgodovini Indije. 

Izjava

Samo v finančnem letu 2022/2023 je BJP skoraj devet milijonov evrov porabila za plačilo helikopterskih in letalskih prevozov. Leto prej še več. Zakaj pa so voline obveznice največ denarja prinesle ravno Modijevi stranki? 

Izjava

Sogovornica razloži, kaj pomeni ukinitev volilnih obveznic za BJP, kaj skladi, ki jih je vladni urad zamrznil opozicijskemu nacionalnemu kongresu, pomenijo za opozicijo in kako bodo ta finančna preigravanja vplivala na prihajajoče volitve

Izjava

Nacionalistični napadi na verske manjšine v Indiji
 / 4. 1. 2022

Že dan po odločitvi vrhovnega sodišča o prepovedi donosnih obveznic je opozicijskemu nacionalnemu kongresu vladni urad za davek na dohodek zamrznil strankarske račune. Razlog za zamrznitev je, da je stranka leta 2018 za približno en mesec zamudila s plačilom 235 milijonov evrov, ki jih je morala poravnati uradu. Računovodja stranke Adžay Maken je že vložil pritožbo na odločitev urada. Zamudo s plačilom je sicer priznal, a ob tem zamrznitev računov označil za nepotrebno, saj je stranka zahtevan znesek na koncu plačala. Zakaj je urad zamrznil strankarske račune ravno po odločitvi sodišča, komentira Chishti.

Izjava

Zamrznitev dohodka opozicijskemu Nacionalnemu kongresu je torej moč razumeti kot sankcijo zaradi poziva za ustavno presojo sistema volilnih obveznic, pri katerem je stranka sodelovala. A finančni vzvod ni edini, ki ga BJP uporablja za metanje polen pod noge opoziciji. Nekaj praks vladajoče stranke povzame sogovornica:

Izjava

Protesti indijskih kmetov proti Modijevim reformam, namenjenim liberalizaciji kmetijstva
 / 11. 12. 2020

Chishti za konec opiše še, kako sta dva mandata premierja Modija vplivala na širše aspekte indijske družbe

Izjava

Kot je dejala sogovornica, je tudi pravo v Indiji v veliki meri podrejeno Modijevi vladi. Razveljavitev volilnih obveznic je tako eden prvih pravnih udarcev za stranko BJP, ki so uspeli opoziciji in civilni družbi. Kljub temu pa je že iz skoraj takojšnje sankcije največje opozicijske stranke razvidno, kdo ima pred prihajajočimi volitvami v rokah največ moči. 

Foto: prirejeno po facebook, Narendra Modi, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness