Kaj meni ruski plebs?

Okrogla miza, intervju ali pogovor
Volkov

V luči bližajočih se ruskih predsedniških volitev, ki bodo predvidoma izvedene marca prihodnje leto, in to najverjetneje  brez vsakršnih presenečenj, ter stalne sence ruske vojne v Ukrajini, ki se bliža svojemu 600. dnevu, se v današnjem Odprtem političnem terminu odmikamo od rednega medijskega poročanja o uradnih politikah Rusije in se usmerjamo k ljudem. Bolj natančno, k javnemu mnenju ruskega plebsa, ki je kakor vsakršno javno mnenje izmuzljivo za meritve, še toliko bolj pa v razmerah vojne.

Pogovarjamo se s sociologom Denisom Volkovom, direktorjem nevladne raziskovalne organizacije Levada Center, katere ekipa poskuša na podlagi rednega spremljanja ruskega javnega mnenja o političnih in nepolitičnih temah ustvarjati koherenten obris ruske družbe.  Levada vztraja kot zadnja organizacija tega tipa v Ruski federaciji, ki je neodvisna od oblasti.  

Organizacija je bila prvotno ustanovljena v letih 1987–1988 kot državni Vsezvezni center za raziskovanje javnega mnenja. Po prisilni menjavi vodstva in posledičnem odhodu raziskovalne ekipe so Levada Center leta 2003 prav raziskovalci, ki so prejšnji center zapustili, ustanovili kot nevladno organizacijo. S približno 50 ljudmi v moskovski pisarni, 80 nadzorniki terenskega dela v regionalnih podružnicah in okrog 3000 usposobljenimi anketarji je danes ena največjih raziskovalnih agencij v Rusiji.

Z Volkovom smo spregovorili o tem, kako politično ali apolitično je rusko ljudstvo, o precej monolitnem mnenju Rusov glede vojne v Ukrajini, skušal je ovrednotiti statistično odmevnost pohoda proti Moskvi Jevgenija Prigožina ter njegove domnevne smrti. Ker Levada Center od leta 2016 zaradi sodelovanja v mednarodnih plačanih projektih nosi naziv tujega agenta, smo Volkova vprašali tudi o težavah, ki jih ta klasifikacija prinaša, in o smotrnosti socioloških raziskav javnega mnenja v Rusiji.

Intervju

Slika: duma.gov.ru, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.