Mesec prostora

Kulturna ali glasbena novica
30. 10. 2020 - 15.10

V oktobru že sedmo leto zapored poteka Mesec prostora. Začetek označuje Svetovni dan Habitata, 5. oktobra, zaključi pa se s Svetovnim dnevom mest, 31. oktobra. S podporo Ministrstva za okolje in prostor je mesec poln dogodkov, ki tako ali drugače naslavljajo problematiko, povezano z upravljanjem prostora. V programu Meseca prostora so se, in se še bodo, zvrstili številni dogodki, največ jih organizirajo nevladne organizacije. Slogan letošnjega Meseca prostora se glasi: »Prostor prihodnosti oblikujemo skupaj.«

Na Ministrstvo za okolje in prostor smo zato naslovili vprašanje, kako si v luči spornega predloga o spremembah zakona o ohranjanju narave, ki bi omejeval vključevanje nevladnih organizacij v odločevalske procese posegov v okolje, predstavljajo sodelovanje z nevladniki. Sprememba zakona je sicer še v obravnavi na ustavnem sodišču. Odgovor dobimo prihodnji teden, so obljubili na MOP. Do takrat se bomo morali zadovoljiti s komentarji predstavnikov dveh, morda ključnih nevladnih organizacij na področju urejanja prostora.

Protest!!!
Kapital ali narava?
 / 12. 5. 2020

Večina dogodkov je potekala preko spleta, zato si jih lahko ogledate tudi s prostorsko in časovno distanco. V okviru Meseca prostora se bodo do 4. novembra zvrstili še: okrogla miza o skrbi za drevesa v mestih, predstavitev ‘zelenih’ ukrepov Urbane agende EU in Urbani forum 2020.

Govorili smo s Tomažem Krištofom, predsednikom Zbornice za arhitekturo in prostor, ki je v sklopu Meseca prostora 9. oktobra organizirala posvet ob Dnevu arhitektov in podelila tudi nagrade. Zbornica združuje strokovne delavce na področju urejanja prostora - arhitekte, krajinske arhitekte in prostorske načrtovalce. Krištof nam je pojasnil, kako se zbornica vključuje v obravnave okolja in prostora.

Izjava

Ko govorite o zakonskih rešitvah, kakšne spremembe si želite v zakonodaji?

Izjava

Kaj bi v sklopu Meseca prostora želeli poudariti?

Izjava

Govorili smo tudi s predsednico Društva krajinskih arhitektov, krajše DKAS, in mlado raziskovalko na Biotehniški fakulteti Barbaro Kostanjšek. DKAS je v sklopu Meseca prostora organiziral posvet o prilagajanju podnebnim spremembam v urbanih območjih. Izpostavila je nekaj ključnih poudarkov in zaključkov posveta.

Izjava

Kako se DKAS vključuje v strukture načrtovanja prostora - sploh glede na sporni predlog o spremembi zakona o varovanju narave, ki bi omejil vključevanje nevladnih organizacij v proces presoje? 

Izjava

Platinasti svinčnik, nagrado za opus in izjemne dosežke Zbornice za arhitekturo in prostor, je prejela krajinska arhitektka Jelka Hudoklin. Nagrado stanovske kolegice in vključevanje krajinske arhitekture v načrtovanje prostora komentira Kostanjšek.

Izjava

Kot rečeno, si lahko dogodke v sklopu Meseca prostora ogledate na daljavo. Posebej zanimiva sta morda dogodek o participatorni stanovanjski praksi Inštituta za študije stanovanj in prostora ter simpozij o ruševinah javnega prostora skupine NONUMENT.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness